Lenfödem lenfatik sistemdeki bozukluk sebebiyle dokular arası boşlukta anormal miktarda protein ve su birikimidir.
Primer olarak anne karnında lenf damarlarının yeteri kadar gelişememesi sonucunda gelişebildiği gibi sekonder olarak herhangi bir nedenle sağlıklı lenfatik sistemin bütünlüğü veya yapısının bozulması ile ortaya çıkabilir. Sekonder lenfödem en sık kansere bağlı olarak yapılan cerrahi uygulamalar ve radyoterapi uygulaması sonrasında görülür.
BELİRTİLER
Yüz, boyun, kollar, bacaklar veya karında oluşabilecek lenfödem belirtileri şunlardır:
– Belirli bölgelerde şişlik
– Şişliğin olduğu bölgelerdeki eklemlerde ağrı ve hareket kısıtlılığı
– Kol altı ve kasık bölgelerinde hassasiyet
– Ağırlık ve dolgunluk hissi
– Görsel bakımdan deformasyon
– Tekrarlayan ataklarla enfeksiyonlar
Lenfödem rehabilitasyonunda en geçerli ve güvenilir yöntem kompleks boşaltıcı fizyoterapidir. Burada amaç ödemi indirmek ve bu halin devamlılığını korumaktır.Dokudaki sıvı ve proteinin uzaklaştırılması lenf kollektörleri ve doku kanalları aracılığı ile sağlanır.
Kompleks Boşaltıcı Fizyoterapi programı; cilt bakımı, manuel lenf drenajı , kompresyon uygulaması ve boşaltıcı egzersizlerden oluşan bir tedavi protokolüdür. 2 fazdan oluşur.
1. Faz – Yoğun Faz ;lenfödem terapisti tarafından manuel lenf drenajı, kompresyon bandaj uygulaması , egzersiz ve cilt bakımı uygulamaları yapılır.
2. Faz – Koruma Fazı; yoğun fazda elde edilen kazanımların korunması ve arttırılması amacıyla kişinin self drenajını , bası giysisi kullanımını ve egzersizlerini içerir.