Merkez Adresimiz

Serdivan / SAKARYA

Histamin Diyeti Nedir?

Uncategorized

Histamin, sindirim ve bağışıklık sisteminde yer alan bir çeşit nörotransmitterdir. Çevresel zararlı bileşenlerden yani alerjen ve toksinlerden vücudumuzu koruyor. İnsan vücudu için önemli olan histaminin vücut tarafından parçalanamadığı durumlarda kişilerde sağlık problemleri görülebiliyor. Nasıl mı? Histamini parçalayan enzim eksikliğinden kaynaklı histamin vücutta birikmeye başlar. Histamin-N-metiltransferaz (HMT) ve diaminoksidaz (DAO) histamini parçalayan iki enzimdir. Histamin intoleransı genellikle DAO yetersizliğinde ortaya çıkar. Bu durumda histamin kanda birikir ve kişilerde;
Sersemlik hali
Baş ağrısı
Özellikle kafa ve göğsün kızarması 
Burun tıkanıklığı
Sürekli akan veya kaşıntılı burun
Sık hapşırma
Sinirlilik, nefes darlığı 
Kaşıntı
Kuru veya pullu cilt
Mide krampları veya bulantı
Ekşime 
Hazımsızlık 
Atopik dermatit 
Kulak çınlaması
Kırmızı, kaşıntılı veya sulu gözler,
Adet düzensizliği
gibi alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir.
Histamin Diyeti Nasıl Yapılır?
Histamin diyeti, histamin intoleransı gösteren kişilerin semptomlarını hafifletmek veya ortadan kaldırmak için uygulanan bir diyet şeklidir. Histamin intoleransı diyeti, histamin alerjisi diyeti veya histamin eliminasyon diyeti olarak da adlandırılır. Histamin diyeti 2-6 hafta kadar uygulayabileceğiniz kısa süreli bir programdır. Histaminden zengin ve histamin tetikleyici besinler kısıtlanarak bir beslenme programı ayarlanır, ve alerjik reaksiyonlarınız takip edilir.
Histamin Diyeti Yapanlar Ne Tüketmemelidir?
Alkol
Fermente içecekler
Lahana turşusu gibi fermente gıdalar
Süt ürünleri
Kurutulmuş meyveler
Avokado
Patlıcan
Ispanak
İşlenmiş veya füme etler
Kabuklu deniz ürünleri
Eski kaşar, rokfor peyniri gibi bekletilmiş peynirler
Kuru meyveler
Nohut
Mercimek
Maya içeren her tür gıda
Sirke ve sirke içeren her tür gıda
Konserve gıdalar
Domates
Brüksel lahanası
Histamin Diyeti Yapanlar Ne Tüketmeli?
Organik hayvansal ürünler
Taze balık
Muz, turunçgiller ve kurutulmuş meyveler hariç taze meyve ve sebzeler özellikle; karpuz, soğan, elma, yaban mersini
Gluten içermeyen tahıllar
Bitkisel sütler
Zeytinyağı
Taze baharatlar
Mercimek mantar
Pirinç sütü ,hindistan cevizi sütü
Tatlı patates ,kestane ,havuç
Zencefil ,zerdeçal ,nane

Histamin toleransının tedavisi için internette doğru olmayan bilgiler de dolaşmaktadır. Bu durum profesyonel bir yardım gerektirmektedir. Unutmayalım ki bizim için doğru olan ve süreci takip etmesi gereken hekiminiz ve diyetisyeninizdir.

Paylaş :

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

En Son Yazılar

Bloga Kategoriler

×

 

Merhabalar!

Whatsapp destek için tıklayınız...

× Hemen Randevu Al